Paris Ceza Mahkemesi, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un önceki seçimlerdeki en önemli rakibi olan ve 2027 seçimlerine katılacağını duyuran Marine Le Pen'in yolsuzluk davasıyla ilgili kararı yarın açıklayacak.
Geçtiğimiz yıl başlayan davada, Le Pen ve onunla beraber 26 kişi yolsuzlukla suçlanıyor. Davanın sonuçları, aşırı sağcı liderin cumhurbaşkanlığı yarışına katılımını etkileyebilir.
Le Pen'in yargılanmasında, savcılar Paris Ceza Mahkemesi'nde, yargının itiraz ve temyiz süreçlerinin tamamlanmasını beklemeden, aşırı sağcı lider için önerdiği 5 yıllık seçimlerden men cezasının hemen uygulanmasını talep ediyor.
Bazı Fransız hukuk uzmanları, Anayasa Mahkemesi'nin yakın dönemdeki bir kararının, yerel bir siyasetçinin temyiz yollarını tüketmeden cezalandırılmasını onayladığını hatırlatarak, bu kararın Avrupa Birliği fonlarını kötüye kullandığı iddiasıyla yargılanan ve temyiz başvurusu yaparsa davasının yıllarca sürebileceği düşünülen Le Pen için de geçerli olabileceğini belirtiyor.
Yargıçlar, Anayasa Mahkemesi'nin kararını göz önünde bulundurup, temyiz sürecinin sonuçlanmasını beklemeden cezanın uygulanmasına karar verirse, Le Pen 2027 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yarışamayacak.
Diğer yandan, bazı hukukçular, Anayasa Mahkemesi'nin bu kararının yalnızca yerel yöneticiler için geçerli olabileceğini ve dolayısıyla Le Pen'in durumu için uygulanamayacağını savunuyor.
Anayasa Mahkemesi, 2024 yılında kamu fonlarının kötüye kullanılması nedeniyle yargılanan Fransız bölgesi Mayotte'un eski yerel temsilcisi Rachadi Saindou'nun görevden alınmasına ilişkin Ceza Mahkemesi’nin kararının hukuka uygun olduğuna hükmetmişti.
Paris Ceza Mahkemesi, Le Pen ile ilgili nihai kararını 31 Mart'ta duyuracak.
NE OLMUŞTU?
Le Pen’in Avrupa Parlamentosu (AP) milletvekili olduğu dönemde, iki kişiye hayali danışmanlık hizmetleri için AP fonlarından maaş ödendiği iddia ediliyor.
Fransa'da Marine Le Pen ve onunla birlikte eski Ulusal Cephe Partisi'nden bazı AP milletvekilleri hakkında 2004-2016 yılları arasında AP'de "hayali istihdam" oluşturdukları gerekçesiyle 2015 yılında bir soruşturma başlatılmıştı.
Paris savcılığı, Le Pen ve babası Jean-Marie Le Pen'in de dahil olduğu AP üyelerinin, AB kaynaklarını kötüye kullandıkları ve bu durumu gizlemeye çalıştıkları iddiasıyla dava açılmasını talep etmişti.
2018 yılında Ulusal Birlik (RN) ismini alan partinin öncüsü Le Pen ile babası Jean-Marie Le Pen, Louis Aliot ve Bruno Gollnisch gibi isimlerin bulunduğu 27 partili, AB fonlarını kötüye kullanmaktan yargılanmak üzere 2024 Eylül ayında Paris Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkacaklar.