Mutfak araçlarını temizlemek pek çoğumuz için sıkıcı bir iştir, ama çaydanlığınızı kireçten arındırarak hem daha uzun süre ilk günkü gibi kullanabilir hem de çayınızın tadının kireç yüzünden bozulmamasını sağlayabilirsiniz. Evinizde, belki de buzdolabının arkasında veya mutfak dolabının altında bulunan basit bir malzemeyle bu temizliği yapabilirsiniz.
KİREÇ NEDİR VE NASIL OLUŞUR?
Kireç, çoğunlukla kaya formasyonları ve deniz kabuklarında bulunan, kalsiyum karbonat içeren sert bir maddedir. Genellikle kırık beyaz renkte olmakla birlikte, bazı durumlarda gri, pembe ya da kırmızımsı kahverengi tonlarında da görülebilir. Sert suyun bulunduğu bölgelerde yaşayanlar, çaydanlıklarında kireç birikintilerinin hızla oluştuğunu gözlemleyebilir.Bu, kullanılan suyun içinde, çaydanlığın iç yüzeyinde pullanma yaparak biriken yüksek miktarda kalsiyum ve magnezyum içermesinden kaynaklanır. Kireç doğal bir şekilde meydana gelir ve insan sağlığına zararsızdır; ancak çayda görülen kireç tanecikleri, tadını bozabilir ve bazı kötü durumlarda ağızda acı bir tat bırakabilir.
Sert suyun sağlık üzerindeki olumsuz etkileri konusunda bazı iddialar olsa da, aslında sert suyun içerdiği ana mineraller olan kalsiyum ve magnezyum, marketlerde satılan şişelenmiş suların da temel bileşenleridir.
BU YÖNTEMİ DENEYİN, YENİ ÇAYDANLIKLARA TAŞ ÇIKARIN
Kireç, hafif bir asitle işlendiğinde çok kolay çözülür ve beyaz damıtılmış sirke, ülke genelinde birçok evde temizlik dolabının temel malzemesidir. Ucuzdur, sorunsuzdur ve çeşitli inatçı karışıklıkların üstesinden gelmek için kullanılabilir.
Çaydanlığınız özellikle pul pulsa, sirke ve su karışımına az miktarda karbonat da ekleyebilirsiniz. Sadece bir çay kaşığı eklemeniz gerekir, ancak çaydanlığınızdan taşmadığından emin olmak için göz kulak olun.