Davetlerinize özel bir lezzet katacak harika bir börek tarifini sizlerle paylaşıyoruz. Pırasalı muska böreği, lezzetiyle damağınızda unutulmaz bir tat bırakacak. Soğuk kış günlerinde, pazar ve marketlerde sıklıkla rastladığımız pırasayı kullanarak hazırlayabileceğiniz bu tarifi kesinlikle denemelisiniz. İşte, lezzetli pırasalı muska böreğinin yapılışı;
Malzemeler
- 5 adet yufka
İç Harcı İçin:
- 1 kilo pırasa
- 2 yemek kaşığı sıvıyağ
- 1 tatlı kaşığı salça
- Pul biber
- Karabiber
- Tuz
İçine Sürmek İçin:
- Sıvıyağ
Üzeri İçin:
- 2 yumurta sarısı
- Susam
- Çörek otu
YAPILIŞI
Pırasalı muska böreğinin nefis iç harcını hazırlamak için öncelikle pırasaları iyice yıkayıp, ince ince doğrayın. Bir yapışmaz tavaya doğranmış pırasaları alıp, orta ateşte kavurmaya başlayın.
Pırasalar suyunu salıp çekinceye kadar pişirin ve ardından sıvıyağı ekleyin. İki kez karıştırdıktan sonra, salça, pul biber, karabiber ve tuz ekleyerek kavurma işlemine devam edin.
Harcı iyice kavurduktan sonra ocaktan alıp soğumaya bırakın. Börek yapımında kullanacağınız pırasa harcının soğuk olması gerektiğine dikkat edin, çünkü sıcak harcın yufkaları yırtmasına neden olabilir.
BU BÖREĞİN ÇITIRTISINI KOMŞULARINIZ BİLE DUYACAK
Şimdi pırasalı muska böreklerini sarmaya başlayalım. Öncelikle tezgaha bir adet yufkayı serin ve yumurta fırçası kullanarak her tarafını sıvıyağ ile yağlayın.
Yufkayı dört parmak genişliğinde şeritler halinde kesin. Şeritlerin bir ucuna hazırladığınız pırasalı iç harçtan bir kaşık koyup yayın. Yufkayı muska şeklinde, bir sağa bir sola katlayarak üçgen formunda sarın.
Bu işlemi bütün yufkalar tükenene kadar tekrarlayın. Sarılmış börekleri yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin. Üzerlerine yumurta sarısı sürün ve susam ile çörek otu serpin.
Önceden 180 dereceye ısıtılmış fırında, böreklerin üzeri kızarana kadar pişirin. Altın rengi alıp kızaran börekleri fırından çıkarın ve sıcak olarak servis yapın. Bu şekilde hazırlanan pırasalı muska börekleri, hem göze hem de damağa hitap edecek lezzetli bir seçenek olacaktır.
AFİYET OLSUN...