Ülkemizin dört bir yanında meyve kraliçesi kirazın hasadı başlamış durumda. Bilimsel çalışmalar, bu leziz meyvenin, beyin fonksiyonlarına ve hafıza yeteneğine olan olumlu katkılarını ortaya koymaktadır. Kiraz, zengin antioksidan içeriği sayesinde beyin sağlığını destekler ve hafıza kapasitesini artırır. Aynı zamanda, kirazda bulunan doğal şekerler beyin aktivitesini teşvik ederek odaklanma yeteneğini güçlendirir.
KİRAZIN VÜCUDUMUZA SAĞLADIĞI FAYDALAR NELER?
Kirazın sağlık faydalarından bazıları şunlardır:
Yaşlanma karşıtı
Kiraz, C vitamini, karotenoidler ve flavonoidler (antosiyaninler) gibi zengin antioksidan kaynakları içerir. Bu antioksidanlar, serbest radikalleri nötralize ederek yaşlanma süreciyle ilişkili hastalıklardan koruma sağlar. Bunun yanı sıra, kalp ve sinir sistemlerinin zayıflaması, görme problemleri, maküler dejenerasyon, saç dökülmesi, cilt kırışıklıkları, libido kaybı, kolon ve prostat kanseri gibi durumları önlemede de etkilidir.
Bağışıklığı artırır
Kiraz, serbest radikallere karşı koruma sağlayan ve aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendiren C vitamini, karotenoidler ve flavonoidler gibi antioksidanlar bakımından zengindir. Bu antioksidanlar, özellikle bakteriyel, viral ve mantar enfeksiyonlarına karşı etkili bir savunma sağlar. Kiraz ayrıca, artrit ve iltihaplanmayı önleme, grip, ateş ve gut hastalıklarıyla mücadelede de oldukça faydalıdır.
Diyabetle Mücadele
Kirazlar, antiinflamatuar özelliklere sahip olmanın yanı sıra, glisemik indeksi düşük bir meyve olarak bilinir. Diyabet hastaları veya risk altındaki kişiler için kiraz, kan şekerini ve insülin seviyelerini düzenleyerek ani yükselmeleri ve düşmeleri engeller. Antosiyaninler, diyabet riskini azalttığı gösterilmiş güçlü antioksidanlardır. Yapılan çalışmalar, antosiyaninlerin tip 2 diyabetle ilişkili anahtar enzimleri inhibe edebilme kapasitesi ve glikoz emilimini kontrol ederek vücuttaki ilişkili hipertansiyon ve iltihabı azaltma yeteneği arasında güçlü bir bağlantı olduğunu ortaya koymuştur.Ruh halimizi ve beyin gücümüzü artırıyor
Kiraz, beyin gücünü artırma ve ruh halini iyileştirme özellikleriyle tanınır. İçerdiği antosiyaninler, bilişsel işlevleri güçlendirmek, hafıza kaybını önlemek ve Alzheimer hastalığına karşı koruyucu etkiler sağlamakla ilişkilendirilir. Kirazlardaki polifenoller, yeni bilgilerin etkili bir şekilde işlenmesine ve beyin ile vücudun diğer kısımları arasındaki iletişimi iyileştirmeye yardımcı olur. Ek olarak, kirazlar, ruh halini ve kaygıyı düzenleyen, nadir bulunan bir serotonin kaynağıdır.
Kaynak: Sozcu.com.tr, Anadolu Ajansı