Canan Karatay, sağlıklı beslenme konusunda sık sık gündeme gelmeye devam ediyor. Yemeklerden hemen sonra çay içilmesinin sakıncalı olduğunu belirten Karatay, böyle bir durumda çayın zararlı hale gelebileceğini vurguladı. Demir emilimini olumsuz etkileyen çay tüketiminin, özellikle yemeklerden sonra yapılmaması gerektiğini ifade eden Karatay, alternatif olarak bir bardak maden suyu tüketilmesini öneriyor. Ayrıca, şeker eklenerek içilen çayın sağlık üzerindeki olumsuz etkilerine de dikkat çekti.
CANAN KARATAY HAKLIYMIŞ
Ntv haberine göre Diyetisyen İpek Ağaca, çay tüketimi konusunda dikkatli olunması gereken hususlara değindi. Ağaca'ya göre, yemeklerden en az bir saat sonrasında içilen çay ya da kahve, demir emilimini engellemiyor. Demirin yeterince alınamaması veya vücut tarafından etkin bir şekilde kullanılamaması durumunda anemi, yani kansızlık meydana gelebilir. Ülkemizde ekonomik koşullar, beslenme alışkanlıkları gibi çeşitli faktörler aneminin sık görülmesine neden olmaktadır.
Demir eksikliği kaynaklı kansızlıkta, solgunluk, halsizlik, hareketlerde yavaşlama, efor sarf ederken zorlanma gibi belirtiler ortaya çıkar. Diyetisyenler, anemi riski taşıyan kişilere yemekten 1-2 saat sonra çay içmelerini ve açık, limonlu çay tercih etmelerini önermektedir.
KANSIZLIK NEDEN ÖNEMLİDİR?
İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Yavuz Baykal, gün boyu az eforla yorulma, sürekli halsizlik, baş dönmesi, çarpıntı, üşüme ve iştahsızlık gibi belirtilerin kansızlık kaynaklı olabileceğini belirtti. Baykal, demir, folik asit ve B12 vitamini eksikliklerinden kaynaklanabilen anemi hastalığının, tedavi edilmediği takdirde daha ciddi sağlık sorunlarına sebebiyet verebileceğini ifade etti ve kansızlıkla ilgili detaylı bilgiler sundu.
KANSIZLIK BELİRTİLERİ
Kansızlığın belirtileri arasında yorgunluk, halsizlik, baş dönmesi, kolayca yorulma, ciltte solukluk, genel performans düşüklüğü, iştahsızlık, zaman zaman bulantı, kalp çarpıntısı, nefes darlığı, üşüme, saç dökülmesi ve konsantrasyon güçlüğü bulunmaktadır.