Nisan ayına ait enflasyon verileri, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından duyuruldu. Ocak ayında %6,70, Şubat ayında %4,53 artış gösteren enflasyon, Mart ayında %3,16 oranında yükselmişti. Nisan ayında ise enflasyon aylık %3,18, yıllık bazda %69,80 olarak kaydedildi.
Bu verilerin ardından milyonlarca emekli ve memur için zam oranları belirlendi. Temmuz ayında yapılacak emekli maaşı zammı için ilk adım atıldı ve tablonun yarısı şekillendi.
Buna göre, 4A SSK ve 4B Bağ-Kur emeklilerinin zam oranı %15,05 olarak hesaplandı. Nihai emekli zammı, TÜİK'in Haziran ayı verilerini açıklamasının ardından 3 Temmuz'da kesinleşecek.
Hükümet, yerel seçimlerin ardından ekonomik politikalara odaklanarak enflasyonu düşürmeyi öncelikli hedef olarak belirledi. Ancak sürdürülebilir büyüme ve kalıcı refah için önemli adımlar da atılacak. Bu çerçevede, emeklilerin kök maaş düzenlemesi gibi konular üzerinde çalışmalar yapılacak. Refah payı ve taban aylık artışı gibi formüller değerlendirilerek emeklilerin maaşlarına ilişkin düzenlemeler hayata geçirilecek.
İşte Konuşulan Formül
SGK Başuzmanı İsa Karakaş, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, "Kök maaşı düşük olanların maaşlarının en azından 7-8 bin liradan 10 bin liraya kadar çıkarılması üzerinde durulan formüller arasında" dedi.
Ocak 2024 döneminde SSK ve Bağ-Kur emekli maaşlarına %11,68’lik refah payı artışı eklenmiş ve bu maaşlar %49,25 oranında artırılmıştı. Böylece 4A, 4B ve 4C kapsamındaki tüm emekli maaşları eşitlenmiş ve en düşük emekli maaşı 10 bin TL olarak belirlenmişti.
Bu çerçevede, en düşük emekli maaşı için konuşulan rakamın en az 12.500 liradan başlaması öngörülüyor. Ancak talepler, bu rakamın asgari ücret seviyesi olan 17.002 liraya çıkarılması yönünde.
Memur Zammında Toplu Sözleşme Devreye Giriyor
2024 yılı için memur maaşları ve memur emeklisi aylıklarına, ilk 6 ayda %15, ikinci 6 ayda %10, 2025 yılı için ise ilk 6 ayda %6, ikinci 6 ayda %5 zam yapılması planlanıyor.