Zuhal Topal'ın "Yemekteyiz" programında büyük beğeni toplayan kazandibi tarifini sizler için hazırladık. Bu sütlü tatlıyı sadece 10 dakikada hazırlayabilirsiniz ve tadına doyum olmayacak. İşte detaylı kazandibi tarifi ve gerekli malzemeler:
Malzemeler:
- 2,5 litre tam yağlı süt
- 1,5 su bardağı şeker
- 6 yemek kaşığı mısır nişastası (silme)
- 6 yemek kaşığı pirinç unu (silme)
- 2 yemek kaşığı un (tepeleme)
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 2 paket vanilya
Tepsinin altı için:
- 8 yemek kaşığı toz şeker
- Biraz tereyağı
YAPILIŞI
Kazandibi için ilk adım olarak, yarım litre soğuk sütü bir kaba alalım. Üzerine mısır nişastası, un ve pirinç ununu ekleyerek çırpıcı yardımıyla iyice çırpın ve karışımın pürüzsüz olmasını sağlayın. Kalan 2 litre sütü ise bir tencereye aktarın ve içine şekeri ekleyerek orta ateşte ısıtın. Şeker eriyene kadar sürekli karıştırın.
Şeker eridikten sonra, önceden hazırladığınız unlu karışımı yavaşça ısınan süte ekleyin. Bu aşamada, karışımın topaklanmaması için sürekli karıştırmaya özen gösterin. Kısık ateşte, sürekli karıştırarak karışım koyulaşana ve kıvam alana kadar pişirin. Karışım koyulaşınca ve pişme işlemi tamamlandığında, ocaktan alabilirsiniz. Bu adımlarla, kazandibinizin temel karışımını hazırlamış olacaksınız.
BU TATLI BAŞINIZI DÖNDÜRECEK
Karışım göz göz olup kıvam aldığında, vanilyayı ve 1 yemek kaşığı tereyağını ekleyip hızla karıştırın. Daha sonra ocaktan alın. Hazırlamış olduğunuz bu karışımı, daha önceden yağlanmış ve toz şeker serpiştirilmiş bir tepsinin içine dökün. Bu işlemi yaparken hızlı olmak önemlidir çünkü karışım soğudukça katılaşacaktır.
Tepsiyi ocakta, büyük gözünde orta ateş üzerinde yerleştirin ve tepsinin altını karamelize edene kadar, yaklaşık 10-15 dakika süreyle döndürerek pişirin. Yanlar hafif sararmaya başladığında ocaktan alın. Kazandibinizi oda sıcaklığında soğumaya bırakın ve ardından daha iyi kıvam alması için buzdolabında 3-4 saat bekletin.
Dinlenme süresinin ardından kazandibinizi buzdolabından çıkarın, isteğe bağlı olarak ters çevirerek servis tabağına alın. Böylece kazandibiniz servise hazır hale gelmiş olur. Dilimleyerek servis yapabilirsiniz. Bu adımlarla, lezzetli ve göz alıcı bir kazandibi tatlısını başarıyla hazırlamış olacaksınız.
Afiyet olsun.