Mutfaklarımızın vazgeçilmezi soğan, A vitamini bakımından zengin olup enfeksiyonlarla mücadelede bağışıklık sistemimizi güçlendirir ve göz sağlığımızı korur. B vitaminleri suda çözünen vitaminlerdir ve hem bağışıklık sistemimizin hem de sinir sistemimizin sağlıklı işleyişine katkıda bulunurlar. Özellikle kış aylarında, C vitamini hastalıklardan korunmamıza yardımcı olur.
Soğanın bu denli zengin besin içeriği, onu mutfağımızda sürekli bulundurmamız gereken temel bir sebze yapar. Sağlık yararları sayesinde düzenli soğan tüketimi, vücut direncimizi artırabilir ve bizi hastalıklara karşı koruyabilir.
Doğal bir antibiyotik olarak, soğan virüs ve bakterilere karşı koruma sağlar ve zayıflamış bağışıklık sistemimizi güçlendirir. Ayrıca içerdiği sülfür bileşenleri ile güçlü bir antibakteriyel etki gösterir.
SOĞANI BUZDOLABINA KOYANLAR TEHLİKE ALTINDA
Onkoloji Uzmanı Dr. Yavuz Dizdar, hemen her evde bulunan soğanın dilimlendikten sonra karşılaşılabilecek tehlikeleri dile getirdi. Dr. Dizdar'a göre, doğranmış soğanlar ister kapaklı kaplarda ister kilitli poşetlerde olsun, buzdolabında saklansa bile bakterileri ve kokuları adeta bir mıknatıs gibi çekip içinde hapsedebilir. Bir gece bile bekletilmiş dilimlenmiş soğan, safra ve mide asidini artırarak gıda zehirlenmelerine neden olabilir.
Dr. Dizdar bu konuda, "Eğer soğanın hepsini kullanamayacaksanız, 'yarısını buzdolabında saklayıp yarın kullanayım' demek doğru değil. Hemen tüketin; salataya ekleyin. Buzdolabında saklandığında soğan ciddi bir şekilde zehirleyici olabilir. Ancak bu, yemeğe taze olarak doğradığınız an için geçerli değildir," şeklinde bir açıklama yaparak yarım kalan soğanın tüketilmemesi gerektiğine vurgu yaptı.